Hoorscreening

Hoorscreening

Slechthorendheid komt in Nepal veel voor. Er zijn vrijwel geen plaatsen waar gehooronderzoek wordt gedaan en er zijn geen landelijke screeningsprogramma’s voor gehoorproblemen bij kinderen. En als er dan een gehoorprobleem wordt geconstateerd, is er geen mogelijkheid om een hoortoestel aan te schaffen. De lokale bevolking heeft simpelweg geen geld voor dit soort zaken. Daarom zamelen wij hoortoestellen in. In Nederland belanden ze vaak in de la, terwijl ze nog prima werken. Wij knappen de hoortoestellen op, zodat ze er weer jaren tegenaan kunnen.

Schoolklasje op bezoek voor een KNO-onderzoek

Opleiden gezondheidswerkers

Wij leiden al onze gezondheidswerkers op. Zo kunnen ze goede gehoorscreening en gehoortesten afnemen op basisscholen en in het Community Help Centre in Chitwan. Daarnaast worden de gezondheidswerkers opgeleid door audiciens, zodat ze zelf hoortoestellen kunnen controleren en aanmeten. De audicien in Nederland kan vervolgens via een online systeem de aanpassingen controleren. Door onze gezondheidswerkers regelmatig te trainen door audiciens, zorgen wij ervoor dat ze goed geschoold zijn en blijven.

Verzamelen hoortoestellen in Nepal

IntoEars is onze partners voor het leveren, onderhouden en aanmeten van hoortoestellen. De audiciens die werken bij IntoEars Hoorkliniek gaan ook naar Nepal om trainingen te geven. Dit doen ze belangeloos, waardoor deze audiciens van grote waarde zijn van ons project.

Ons screeningsteam in Nepal. Van links naar rechts:
Arvid Kropveld, Partima Tamang, Pooja Giri, Deependra Kharel, Sabita Timalsina en Rajendra Kharel.